Parametr p
Magda: Czesc, mam problem z rozumowaniem. Mam zadanie: Rozwiaz w zaleznosci od parametru p⊂ℛ rownanie
(1−p)(|x+2|+|x|)=4−3p. Przeksztalcilam je do postaci:
1 |x+2|+|x|−3 = p
(czy dobrze?) i chcialam rozwazyc trzy przypadki. Juz w pierwszym (dla x<−2) wyszlo mi
p=1−1−2x−5 − czy to mam traktowac ze dla przedzialu (−∞,−2) jest tylko jedno rozwiazanie?
13 paź 11:28
Piotr 10: Było na forum już te zadanie...
13 paź 11:29
Saizou : i jest to zadanko z konkursu o indeks AGH
13 paź 11:30
Magda: nie znalazlam

moglbys podac link, prosze?
13 paź 11:31
Piotr 10: Jeśli nie ma to znaczy, że zostało usunięte, bo tak jak mówi Saizou to jest zadanie o
indeks AGH
Trochę inna drogą robisz te zadanie. Lepiej na początku rozważyć gdy p−1=0 oraz 4−3p=0
13 paź 11:34
Magda: zgadza sie, ale moja nauczycielka powiedziala, ze AGH nie zabronil omawiania zadan z innymi, a
chcialabym chociaz sprobowac
13 paź 11:35
Magda: ok, dzieki za wskazowke
13 paź 11:36
Piotr 10: Rozważ na początku, gdy
1−p=0 oraz 4−3p=0
A potem gdy 1−p≠0 oraz 4−3p≠0
13 paź 11:39
Magda: dla drugiego przypadku, przerzucic 1−p na prawo, narysowac wykres |x+2|+|x| i potem odczytac? i
jak wyjdzie ze 2 rozwiazania dla y>2 to podstawic pod 4−3p1−p>2 itd? dobrze mysle?
13 paź 11:48
Piotr 10: Drugi przypadek to lepiej podzielić przez (1−p)
otrzymasz
I teraz się zastanów co dalej
13 paź 11:50
Magda: o to mnie chodzilo, teraz narysowalam wykres |x+2|+|x|, z niego mozna odczytac ze dla y>2 sa
dwa rozwiazania, dla y=2, nieskonczenie wiele a dla y<2, brak. Za y podstawiam wlasnie
| | 4−3p | |
|
| , i odpowiednio pisze odpowiedzi. Zle? |
| | 1−p | |
13 paź 11:54