13 paź 11:25
Trivial:
Piąte chyba nie jest dobrze. Powinno być raczej (choć pewny do końca nie jestem):
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | m+M | |
Ek = |
| mv2 + |
| Iω2 = |
| mv2 + |
| Mr2(v/r)2 = [ |
| a2]t2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
13 paź 12:32
Piotr 10: | | 1 | |
Nie powinno być przypadkiem |
| *Mr *(v/r)2 ? Bo I=0,5Mr2 ? |
| | 4 | |
13 paź 12:36
Trivial:
A tak, źle podstawiłem.
13 paź 12:39
Piotr 10: A słuchaj wykres będzie taki: gałęź paraboli , taki jak w linku? Tamta wartość przed t2 jest
const więc ax2 ?
13 paź 12:40
Trivial:
Tak, Ek = At2.
Żeby dowiedzieć się "czy jest płaski, czy szpiczasty" trzeba policzyć współczynnik A.
13 paź 12:42
Piotr 10: Ale chyba na moim poziomie nie muszę tego liczyć?

. Jeszcze mam kolejne zadania, tym razem w
ogóle nie wiem jak się zabrać za nie
13 paź 12:43
Trivial: Nie rozumiem "nie muszę liczyć". Przecież trzeba tylko podstawić te wszystkie wartości i
wyjdzie jakaś liczba.
13 paź 12:44
Piotr 10: Ok. Liczyć mi się nie chce i dlatego

. Mogę wysłać kolejne zadania? Tym razem bez rozwiązań,
bo nie umiem
13 paź 12:46
Trivial: Nie, starczy już tych zadań na dziś.
13 paź 12:48
Piotr 10: Ok. Dzięki za pomoc
13 paź 12:51
Piotr 10: Cześć
Trivial ponownie

. Sorry, że Cię tak męczę ale mam problem z podpunktem jednego
zadania:
http://zapodaj.net/f6d383dbe7304.jpg.html
Zadanie nr 1
Ogółem tarcie to T=F
n*f, ale nie wiem jak tutaj jest.
Gdy ciało się toczy z równi pochyłej to siła odpowiadającą za ruch obrotowy jest siła tarcia
tylko, bo
M=T*r*sin90
0.
Tutaj nie wiem jak podejść do tego
Zadanie nr 2
M
w=F
A*R − F
B*R=210N*0,2m − 35N*0,2m=35 [N*m]
13 paź 22:27
Trivial: Potem.
13 paź 22:53
Piotr 10: Spoko, poczekam
13 paź 22:55
Trivial: Nie do końca rozumiem. Czy ten bęben się obraca i powoli zwalnia?
14 paź 01:05
Trivial:
Aha, chyba sytuacja jest taka: bęben obraca się ze stałą częstotliwością.
W zadaniu drugim na pewno pomijasz siłę tarcia, która rozdystrybuowana na powierzchni bębna.
Mimo wszystko, jeśli bęben obraca się ze stałą częstotliwością, to
Mwyp. = Iε = 0.
14 paź 01:18
Piotr 10: A co z tą siłą tarcia, jak za to się zabrać?
14 paź 08:37
Piotr 10: Ale jeżeli Mwyp=0 to ciało porusza się ruchem obrotowym jednostajnym. A tutaj występuję siła
tarcia oraz w pierwszym zdaniu jest napisane, że ''Silniki poddaje się próbom na hamowanie'',
więc to nie jest ruch obrotowy jednostajny chyba
14 paź 09:32
Trivial: Co do tej siły tarcia to trzeba mieć jakiś wzór, którym się ona wyraża.
14 paź 23:14
daras: Co do Twojego pierwszego zadania Piotrze, to wprowadziłbym pewną korektę. Nie wiem jak
policzyłeś pkt 2 , bo tego nie ma na kartce, którą wkleiłeś ale wartosć przyspieszenia powinna
| | 2mg(sinα − fcosα) | |
wyjść a = |
| ≈ 5,3 m/s2 |
| | 2m + M | |
Natomiast w pkt 4 skoro ruch ma być jednostajny, to a = 0
wtedy f = tg α = 1
a wykres energii kinetycznej w zależności od czasu, to oczywiście prawa gałąź paraboli
E
k ≈ 1,6 t
2 i nie jest on ani spiczasty ani płaski
16 paź 11:20
Trivial:
daras, ze sposobu Piotra wychodzi to samo. Trzeba wstawić a = 0 do jego wzoru i
gotowe. Ale rzeczywiście, Twoim sposobem szybciej.
16 paź 12:25
daras: ale on tego nie zrobił, tzn. nie wstawił a = 0
dlatego się odezwałem ale najlepeij jakby się odezwał sam autor
16 paź 14:59
Piotr 10: Tak, tylko ja źle zrobiłem na początku. Bo przyjąłem, że ciało będzie się poruszało na dół. A
będzie inaczej, będzie się poruszało w górę
16 paź 16:44
Trivial: Dlaczego w górę?
16 paź 16:44
Piotr 10: Bo jakby się poruszało w dół to nitka by się zerwała. Wczoraj się nad tym zastanawiałem jak
pisałem rozwiązanie do zeszytu. I dzisiaj się spytałem w szkole, i pani to potwierdziła
16 paź 16:46
Trivial:
Ale w zadaniu nie ma ani słowa o tym, że jest jakaś siła zewnętrzna. Przecież jak skonstruujesz
sobie taki układ w rzeczywistości to ten bloczek nie będzie jechał w górę, a w dół lub w ogóle
(chyba że ktoś zacznie kręcić tym bloczkiem o czym nie ma mowy w zadaniu). Nić jest nawinięta
na bloczek, czyli chyba może się też z niego rozwijać.
16 paź 16:49
Piotr 10: Ale w zadaniu jest napisane, że do końca nitki przyczepiono ciało, więc jakby się poruszało to
ciało w dół nitka by się zerwała
16 paź 16:52
Trivial: Niekoniecznie... A co jeśli walec zacznie się kręcić a nić rozwijać? Nic się nie zerwie.
16 paź 16:53
Piotr 10: To w końcu jak mam rozumieć te zadanie, bo już sam nie wiem
16 paź 16:55
Trivial:
Ja nie rozumiem dlaczego ruch ma być w górę? Argumentacja, że inaczej nić się zerwie jest bez
sensu. No to się najwyżej zerwie, ale klocek w górę nie pójdzie!
16 paź 16:57
Piotr 10: Ok. Masz rację , bo przypuśćmy , że ciało porusza się w górę. To aż cztery siły by na niego
działały.
Siła ślizgu, siła tarcia, siła naciągu nici oraz jeszcze jedna siła. Wtedy skomplikowane
zadanie by było. bo Fw=F+N − (Fs+T)
16 paź 17:05
Trivial:
Skomplikowanie zadania nie ma na to wpływu.

Niektóre problemy są bardzo ciężkie
obliczeniowo, a mimo to właśnie tak działa natura.
Klocek w górę nie pójdzie, chyba że pojawi się jakaś siła zewnętrzna.
Mimo wszystko, w poleceniu jest napisane, że nić jest na ten walec nawinięta. Według mnie
autorowi chodziło o to, że walec zacznie się kręcić, a nić rozwijać.
16 paź 17:10
Piotr 10: Ok, dzięki po raz kolejny

. Ja idę , na razie
16 paź 17:12
Trivial: na razie.
16 paź 17:16
daras: Ruch klocka jest w dół równi pod wpływem swojego ciężaru. Gdyby był wciągany do góre, to
musiałby działać jakiś moment siły na bloczku pochodzący np. od korby, silnika itp. a w treści
zadania nic nt. nie ma. Ciekawi mnie ta Twoja pani profesor Piotrze, która wydaje takie
kategoryczne sądy, na jakiej podstawie ?
16 paź 23:32
Piotr 10: Nie mi osądzać, każdy popełnia jakieś błędy. Może po po prostu źle zauważyła

. Najważniejsze,
że
Trivial oraz Ty czuwacie nad tym

.
daras będziesz chętny pomocą z fizyką mi jak
nie będę czegoś wiedział

?. Bo
Trivial mi pomaga często, ale nie chce go tak męczyć
16 paź 23:36
Trivial: Słusznie, Panie
Piotrze. Warto pomęczyć też innych.
17 paź 00:47
daras: jestem już troszkę zmęczony

a całe weekendy zwykle przesypiam z dala od internetu
ale w tygodniu jak coś podrzucisz, chętnie pomogę, dobrze, że masz czerwony nick, to trudno
przeoczyć, jednak uważam, że fizyczne problemy lepeij wrzucać na fizyczny.net tam jest dużo
więcej męczenników
17 paź 08:43