Udowodnij
M: Udowodnij, że:
n(6n−c2)≠−2
n∊N
c∊C
13 paź 11:19
M: Pomoże ktoś?
13 paź 13:39
M: Zadanie cały czas aktualne.
13 paź 20:46
ICSP: Nie za bardzo rozumiem ten zapis
13 paź 20:49
Godzio:
Można na piechotę, wiele nie trzeba sprawdzać,
n ∊ {0,1,2}, dla n ≥ 3 jest zawsze prawdziwe
n = 0 − ok
n = 1 ⇒ 6 − c2 ≠ − 2 ⇔ c2 ≠ 8 − prawda dla c ∊ C
n = 2 ⇒ 2(12 − c2) ≠ − 2 ⇔ c2 ≠ 13 − prawda dla c ∊ C
c.n.d.
13 paź 20:52
M: Może z tego zapisu łatwiej będzie coś wywnioskować: 6n+2:n≠c
2 
n− dowolna liczba naturalna
c− dowolna liczba całkowita
Trzeba to udowodnić, że tak powiem " na literkach", nie na przykładzie konkretnych liczb.
14 paź 10:09
Vax: Może napisz jaka była oryginalna treść zadania, a nie po swoim ,,przerobieniu" ?
14 paź 10:22
M: Udowodnij, że żaden element zbioru S={6n+2:n∊N} nie jest kwadratem liczby całkowitej.
22 paź 15:56
M: Pomoże ktoś?
22 paź 17:24