indukcja
zadanie: | | | | 3 | |
Dowiesc, ze dla kazdej liczby naturalnej n zachodzi nierownosc | < |
| *4n. |
| | | 2 | |
1
o
spr. dla n=1
L=5; P=6; L<P
2
o
| | | | 3 | |
zakladamy, ze n jest taka liczba naturalna, ze | < |
| *4n |
| | | 2 | |
| | | | 3 | |
udowodnimy, ze | < |
| *4n+1 |
| | | 2 | |
| | (2n+5)! | | (2n+3)!*(2n+4)(2n+5) | |
L= |
| = |
| =N |
| | (n+1)!*(n+4)! | | n!*(n+1)*(n+3)!*(n+4) | |
| | (2n+4)(2n+5) | | 3 | | (2n+4)(2n+5) | | 3 | |
{2n+3}{n}* |
| < |
| *4n* |
| ≤ |
| *4n*4 |
| | (n+1)(n+4) | | 2 | | (n+1)(n+4) | | 2 | |
| | (2n+4)(2n+5) | |
o ile |
| ≤4 |
| | (n+1)(n+4) | |
(2n+4)(2n+5)≤4*(n+1)(n+4)
4n
2+18n+20≤4n
2+20n+16
−2n≤−4
n≥2
nierownosc jest prawdziwa dla kazdego n naturalnego
dobrze?
13 paź 11:04
zadanie: ?
13 paź 15:39
zadanie: ?
13 paź 18:25
zadanie: ?
14 paź 15:03
Vax: Dobrze, tylko masz mały błąd logiczny. Sprawdziłeś, że nierówność działa dla n=1 i dostałeś, że
implikacja T(n) ⇒ T(n+1) zachodzi dla n ≥ 2. Stąd nie wynika, że nierówność działa dla
dowolnego n naturalnego, gdyż nie pokazałeś, że zachodzi implikacja T(1) ⇒ T(2). Aby było w
pełni poprawnie trzeba jeszcze oddzielnie sprawdzić czy teza zachodzi dla n=2, gdyż dopiero
dla n ≥ 2 zachodzi implikacja T(n) ⇒ T(n+1), mam nadzieję, że widzisz o czym piszę
14 paź 15:08
zadanie: rozumiem
dziekuje
14 paź 15:13
zadanie: a jeszcze mam pytanie
na poczatku nierownosci byl znak < a pozniej trzeba napisac ≤ dlaczego?
14 paź 15:16
Vax: Nie rozumiem, jak to trzeba napisać ≤ ? Masz pokazać L < P i to pokazujesz, gdyż szacując
korzystasz z założenia indukcyjnego gdzie masz ostrą nierówność, więc potem możesz korzystać z
nieostrych nierówności, a nierówność i tak będzie ostra.
14 paź 15:26
zadanie: dziekuje
14 paź 15:33