geometria analityczna
Maciek: Witam. Już z godzinę myślę nad tym zadaniem, ale wychodzi mi jakiś dziwny wynik. Mam obliczyć
pole trójkąta CEF, gdzie C(3,4) (wyliczone z poprzedniego podpunktu zadania, ale dobrze) a E i
F to punkty przecięcia hiperboli y=(2x+2)/(x−1) czyli wyszło mi, że E(−0.5,0) F(0,−2)
Chciałem wyliczyć wysokość, to ustaliłem 3 proste:
prosta a: y=−4x−2 która przechodzi przez punkty E i F
prosta l: y=−4x+16 która jest równoległa do prostej a i przechodzi przez punkt C
prosta h: y=0.25x−2 która jest prostopadła do prostej l i przechodzi przez punkt F
No to odcinek |FH| gdzie punkt H to punkt przecięcia prostej h i prostej l powinien być
wysokością.
Ale po podstawieniu wyszło mi, że H(72/17,−16/17) i, że h2=(72/17)2 + (18/17)2 co po
obliczeniu da dziwną liczbę.
13 paź 11:03