Dla jakich x należącego do przedziału (−π2,π2), liczby sinxcosx, 1,
cosx1+sinx w podanej kolejności są trzema początkowymi wyrazami rosnącego ciągu
arytmetycznego?
Przeliczałam już paręnaście razy ale wychodziły mi sprzeczne bądź nie w tym przedziale..
Pomóżcie
| π | ||
x≠ | +kπ gdzie k∊C sinx≠−1 | |
| 2 |
| π | ||
x≠− | +2kπ gdzie k∊C | |
| 2 |
| sinx | cosx | |||
1− | = | −1 | ||
| cosx | 1+sinx |
| cosx | sinx | |||
2= | + | |||
| 1+sinx | cosx |
| cos2x+sin2x+sinx | ||
2= | ||
| cosx(1+sinx) |
| π | ||
x∊ | +2kπ sprzeczność z zał. | |
| 3 |
| π | ||
lub x∊− | +2kπ ,k∊C | |
| 3 |
| π | π | |||
uwzględniając podany przedział mamy x∊{− | , | } | ||
| 3 | 3 |
| sinx | cosx | |||
1 − | = | − 1 | ||
| cosx | 1+sinx |
| cosx | sinx | |||
0 = | + | − 2 | ||
| 1+sinx | cosx |
| cos2x + sinx(1+sinx) − 2cosx(1+sinx) | |
= 0 | |
| cosx(1+sinx) |
| 1 | ||
cosx = | ||
| 2 |