Proszę o pomoc :)
maj: Witam. Bardzo proszę o pomoc z tym zadankiem:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Wykaż, że liczba a= |
| + |
| + |
| +...+ |
| |
| | √100+√99 | | √99+√98 | | √98+√97 | | √2+1 | |
jest całkowita.
13 paź 10:33
Kaja: pousuwaj niewymierności z mianowników. zobaczysz że dużo pierwiastków się zredukuje.
13 paź 10:35
PuRXUTM: | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| +...+ |
| = |
| √100+√99 | | √99+√98 | | √2+1 | |
| 1 | | √100−√99 | |
| * |
| + |
| √100+√99 | | √100−√99 | |
| | 1 | | √99−√98 | | 1 | | √2−1 | |
|
| * |
| +...+ |
| * |
| = |
| | √99+√98 | | √99−√98 | | √2+1 | | √2−1 | |
10−
√99+
√99−
√98+
√98−
√98+...+(−
√2)+
√2−1=9
9 jest liczbą całkowitą c.n.d.
mam nadzieję że rozumiesz
13 paź 10:41
maj: bardzo dziękuję, okazało się banalne
13 paź 10:50