Przeksztalcenie funkcji wykladniczej
Kamil: Witam, czy ktoś mógłby mi pomóc w przekształceniach, z f(x)=5x do f(x)=5|log0,2x| ?
Rysunek zrobiłem dla punktów f(0,2)=5 i f(0,04)=25, z założeniem, że x>0, ale myślę, że to i
tak mało i zadania mi nie zaliczą.
13 paź 10:16
wredulus_pospolitus:
nie bardzo rozumiem jak chcesz (i po co) przekształcać 5x do 5|log0,2x|
13 paź 10:28
Kamil: a jakbyś narysował f(x)? przecież x>0 (bo logarytm), a wykładnicza "zawsze" przechodzi przez
punkt (0,1) − co w tym przypadku przecież x nie może być zerem.
13 paź 10:31
Kamil: ok, głupoty plotłem. Rozdzieliłem na dwa przypadki, gdy log
0,2x>0 i log
0,2x<0, potem
obliczyłem:
| | 0,2log0.2x | | x | | 1 | |
5log0.2x= |
| =...alogab=b...= |
| = |
| |
| | 0,04log0.2x | | x2 | | x | |
| | 1 | |
skoro 5log0.2x= |
| dla x>1, to 5−log0.2x=x dla x<1⋀ x>0 (bo potęga zawsze |
| | x | |
dodatnia)
Tylko, że mi to wyszło źle, po wpisaniu funkcji na stronie:
http://www.jogle.pl/wykresy/ , powinno mi wyjść na odwrót.
Ktoś wie gdzie robię błąd?
13 paź 13:53