zespolone
asas: WItam mam dwa zadanka , w których wychodzą mi tylko 0(mi się wydaje , że ma to być jaoś
inaczej)
może pomożecie to rozwiązać
(1+i)/z = (2−3i)/ sprężone z
(z+2)2 = (sprężone z +2)2
13 paź 09:50
asas: oczywiście jest to zadanko z liczb zespolonych
13 paź 10:05
Basia:
z = x+y*i
z* = x−y*i
z,z*≠0 (bo są w mianowniku)
(1+i)(x−y*i) = (2−3i)(x+y*i)
x − y*i + x*i − y*i
2 = 2x + 2y*i − 3x*i − 3y*i
2
x − y*i + x*i + y = 2x + 2y*i − 3x*i + 3y
−x − 2y − 3y*i + 4x*i = 0
(−x−2y) + (4x−3y)*i = 0
−x − 2y = 0 /*4
4x − 3y = 0
−4x − 8y = 0
4x − 3y = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−11y = 0
y = 0
x = 0
jeżeli dobrze przepisałeś to równanie nie ma rozwiązania
13 paź 10:06
asas: dzięki, przykład na pewno jest dobrze rozwiązanym prosiłbym jeszcze o sprawdzenie drugiego.
13 paź 10:21
asas: przepisany*
13 paź 10:23
asas: up
13 paź 14:30