analiza...
PuRXUTM: witam

proszę o wyjaśnienie co to
obraz
Niech f:X→Y A∊X B∊Y
def
f(A):={y∊Y: ∃x∊A i y=f(x)}
i przeciwobraz
f
−1(B)={x∊X: f(x)∊B}
13 paź 09:46
Basia:
f(A) = obraz zbioru A
f−1(B) = przeciwobraz zbioru B
tam chyba ma być A⊂X i B⊂Y, a nie ∊
pokażę Ci na przykładzie (najprostszym)
f(x) = x+2
X = R
Y = R
no i teraz wybieram sobie jakiś A⊂R na przykład: <0;1>
f(<0,1>) = <2;3>
f−1(<2;3>) = <0,1>
oczywiście mogę wybrać inne B
np. B = (1;5)
f−1((1,5)) = (−1;3)
nie wiem czy o to Ci chodziło
13 paź 09:57
PuRXUTM:

chyba o to

dzięki

coś kojarze z ćwiczeń

czyli obraz to jest zbiór punktów
odpowiadający danemu przedziałowi, część wykresu, tak ?

Dzięki wielkie
13 paź 10:05
Basia: no mniej więcej
A nie musi być przedziałem
np. do poprzedniego przykładu mogę sobie wybrać
A = N
wtedy f(A) = N
albo
A = {x∊R: x=5k k∊C}
wtedy f−1(A) = {y∊R: y=5k+2 k∊C}
A to dowolny podzbiór dziedziny
B to dowolny podzbiór zbioru wartości
13 paź 10:10
PuRXUTM: jeśli A=N to f(A) nie powinno być N
2 ( 2,3,4,5,...)
13 paź 10:14
Basia: masz rację; myślałam o C, a napisałam N
13 paź 10:18
PuRXUTM: uff, wreszcie mam w czymś rację...

Na studiach cały czas będzie tak ciężko czy tylko na
początku

Jak to było u Ciebie
13 paź 10:19
PuRXUTM: a w tym ostatnim nie powinno być f(A) zamiast f−1(A) ?
13 paź 10:23
Basia: U mnie to zależało od przedmiotu.
Dla dużej części moich kolegów teoria mnogości i algebra abstrakcyjna była koszmarem.
Dla mnie akurat to była sama przyjemność.
Natomiast z analizą i algebrą liniową miałam problemy.
Tyle, że to nieco inaczej wyglądało niż teraz,
bo my większości tego czego Wy się uczycie na pierwszym roku uczyliśmy się w szkole.
13 paź 10:28
Basia: powinno; oczywiście; chyba jeszcze kawa nie zadziałała

przed dwunastą to ja jestem raczej niepełnosprawna (umysłowo)
13 paź 10:29
Basia: A teraz znikam

Pogoda jest tak piękna, że planuję długą wycieczkę i fotografowanie jesieni.
Do "zobaczenia"
13 paź 10:31
PuRXUTM: 
Dzięki, będę się dzisiaj pewnie cały dzień męczył z analizą... jutro zapewne też
13 paź 10:32
PuRXUTM: u mnie pogoda nie za piękna

Dziękuje za pomoc i do zobaczenia
13 paź 10:32