matematykaszkolna.pl
analiza... PuRXUTM: witam emotka proszę o wyjaśnienie co to obraz Niech f:X→Y A∊X B∊Y def f(A):={y∊Y: ∃x∊A i y=f(x)} i przeciwobraz f−1(B)={x∊X: f(x)∊B}
13 paź 09:46
Basia: f(A) = obraz zbioru A f−1(B) = przeciwobraz zbioru B tam chyba ma być A⊂X i B⊂Y, a nie ∊ pokażę Ci na przykładzie (najprostszym) f(x) = x+2 X = R Y = R no i teraz wybieram sobie jakiś A⊂R na przykład: <0;1> f(<0,1>) = <2;3> f−1(<2;3>) = <0,1> oczywiście mogę wybrać inne B np. B = (1;5) f−1((1,5)) = (−1;3) nie wiem czy o to Ci chodziło
13 paź 09:57
PuRXUTM: rysunekchyba o to emotka dzięki emotka coś kojarze z ćwiczeń emotka czyli obraz to jest zbiór punktów odpowiadający danemu przedziałowi, część wykresu, tak ? emotka Dzięki wielkie emotka
13 paź 10:05
Basia: no mniej więcej A nie musi być przedziałem np. do poprzedniego przykładu mogę sobie wybrać A = N wtedy f(A) = N albo A = {x∊R: x=5k k∊C} wtedy f−1(A) = {y∊R: y=5k+2 k∊C} A to dowolny podzbiór dziedziny B to dowolny podzbiór zbioru wartości
13 paź 10:10
PuRXUTM: jeśli A=N to f(A) nie powinno być N2 ( 2,3,4,5,...)
13 paź 10:14
Basia: masz rację; myślałam o C, a napisałam N
13 paź 10:18
PuRXUTM: uff, wreszcie mam w czymś rację... Na studiach cały czas będzie tak ciężko czy tylko na początku Jak to było u Ciebie
13 paź 10:19
PuRXUTM: a w tym ostatnim nie powinno być f(A) zamiast f−1(A) ?
13 paź 10:23
Basia: U mnie to zależało od przedmiotu. Dla dużej części moich kolegów teoria mnogości i algebra abstrakcyjna była koszmarem. Dla mnie akurat to była sama przyjemność. Natomiast z analizą i algebrą liniową miałam problemy. Tyle, że to nieco inaczej wyglądało niż teraz, bo my większości tego czego Wy się uczycie na pierwszym roku uczyliśmy się w szkole. emotka
13 paź 10:28
Basia: powinno; oczywiście; chyba jeszcze kawa nie zadziałała emotka przed dwunastą to ja jestem raczej niepełnosprawna (umysłowo) emotka
13 paź 10:29
Basia: A teraz znikam emotka Pogoda jest tak piękna, że planuję długą wycieczkę i fotografowanie jesieni. Do "zobaczenia" emotka
13 paź 10:31
PuRXUTM: emotka Dzięki, będę się dzisiaj pewnie cały dzień męczył z analizą... jutro zapewne też
13 paź 10:32
PuRXUTM: u mnie pogoda nie za piękna emotka Dziękuje za pomoc i do zobaczenia
13 paź 10:32