granica
Alois~: takie pytanko skąd ten −
| | 4 √x4 +1 | | 4 √x4 +1 | |
lim = |
| =lim |
| |
| | x | | − 4 √x | |
x→−
∞ x→−
∞
czy tego
− by nie było jeśli x→ +
∞ ?
13 paź 00:24
asdf: to może prosty przykład:
| | x | |
limx→−∞ |
| =  |
| | |x| | |
13 paź 00:27
Alois~: hmmm

−
∞ ?
13 paź 00:31
asdf: nie strzelaj...
dla x < 0:
|x| = −x
13 paź 00:53
asdf:
| | 1 | |
4√x4+1 = p4{x4(1 + |
| ) = |x|√1 + x−4 ale dla lim−>−inf jest to −x * √1+x−4 |
| | x4 | |
wyobraź sobie:
masz liczbę:
4√x4 = x
dla x = 4:
4√44 = 4
4
4/4 = 4 OK!
dla x = −4:
4√(−4)4 = −4
(−4)
4 = −4
4√(−1)4 * 44 = −4
4√1*44 = −4
4 = −4 ŹLE! dlatego jest ta wartość bezwzględna, bo wartości nie mogą być ujemne

Ale co pod nimi się "tak na prawdę kryje" to juz samemu wnioskujesz po zbieznosci funkcji.
13 paź 01:00
Alois~: nie miałam tego w liceum a teraz mi się zaczęło i widzę będę mieć problemy bo wiekszosc
przykłądów zgaduje !
a faktycznie juz znalazłam |x| i te przypadki dla x < 0 i x ≥0
ale w 100% nie jestem pewna czy zrozumialam

bo mi ten
− pojawia się zanim jest wartosc
bezwzględna.. a jest to na zajeciach raczej pomijane, niż tłumaczone
ale i tak dzięki
asdf
13 paź 12:45
asdf:
| | √x2 | | |x| | | x | |
limx−>inf |
| = limx−>inf |
| = limx−>inf |
| = 1 |
| | x | | x | | x | |
| | √x2 | | |x| | | −x | |
limx−>−inf |
| = limx−>−inf |
| = limx−>−inf |
| = −1 |
| | x | | x | | x | |
13 paź 14:32