matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykaż że funkcja jest malejąca w przedziale (0,∞)
Agnieszka:
f(x)=4−5x
2
13 paź 00:09
Basia:
f'(x) = −10x −10x = 0 ⇔ x=0 −10x <0 ⇔ x>0 f'(x) < 0 ⇔ x>0 czyli dla x∊(0;+
∞
) f(x) jest malejąca
13 paź 00:13