Wzory Vieta.
Blue: Nie rozwiązując równania 2 x − 5x− 3 = 0 , oblicz sumę odwrotności czwartych potęg jego
pierwiastków.
Na mocy wzorów Viète’a wiemy, że jeżeli x1 i x2 są pierwiastkami danego równania to
x1 + x2 = 5 x1x 2 = − 3.
Musimy teraz przekształcić wyrażenie 1−+ 1− x41 x42 tak, aby wyrazić je w zależności od x1 +
x2 i x1x2 . Liczymy
4 4 2 2 2 2 −1−+ 1−−= x1 +−x2−= (x1 +−x2)−−−−2(x1x2)−−= x 4 x4 x4x 4 (x1x2)4 1 2 12 2 2 2 =
((x1 +−x2)−−−2x−1x2)−−−−18−= (25+−−6)−−−−18−= 943. 81 81 81
http://www.zadania.info/8185722
Skąd się wzięło to 18

13 paź 00:05
PW: Zapisy niezrozumiałe, trudno się odnieść. Już zapis równania każe się domyślać − co to ma być
2 x − 5x − 3 − 0?
Dalej to już szyfr.
13 paź 00:18
Blue: Masz link
13 paź 00:31
13 paź 00:32
sara:
x
1+x
2= 5 , x
1*x
2= −3
| 1 | | 1 | | [(x1+x2)2−2(x1*x2)]2−2(x1*x2)2 | |
| + |
| = |
| = |
| x14 | | x24 | | (x1*x2)4 | |
| [52−2*(−3)]2−2*(−3)2 | | (5+6)2−2*9 | | 312−18 | | 961−18 | |
| = |
| = |
| = |
| =.. |
| (−3)4 | | 81 | | 81 | | 81 | |
13 paź 00:43
Blue:
AAAA ! Już rozumiem
13 paź 00:52