Wyrażenia algebraiczne
Kamix: Mialem takie zadanko na sprawdzenie i do tej pory mnie meczy jak mozna bylo je rozwiazac?
| | k2+2k+2 | |
Wyznacz wszystkie wartosci k, dla ktorego |
| nalezy do C. Nie jestem pewny czy |
| | k−1 | |
identycznie brzmialo to zadanie, ale bylo cos w ten desen
Basia:
k∊C jak mniemam
k
2 + 2k + 2 : (k−1) = k+3
−k
2+k
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3k+2
−3k+3
−−−−−−−−−−−−−−−
5
k
2+2k+2 = (k−1)(k+3) +5
| k2+2k+2 | | (k−1)(k+3) + 5 | |
| = |
| = |
| k−1 | | k−1 | |
k∊C ⇒ k+3∊C
| | 5 | | 5 | |
no to aby k+3 + |
| ∊C |
| musi ∊C |
| | k−1 | | k−1 | |
czyli k−1 musi być dzielnikiem liczby 5 czyli
k−1 = −5 ⇒ k = −4
lub
k−1 = −1 ⇒ k=0
lub
k−1 = 1 ⇒ k=2
lub
k−1=5 ⇒ k=6
odp. k∊{−4; 0; 2; 6}