znajdź miejsce zerowe
Agnieszka: f(x)=x3−216 / pierwiastek z(|x−2|−4)
12 paź 23:32
12 paź 23:36
Basia:
| | x3−216 | | 216 | |
f(x) = |
| (a Ty napisałaś f(x) = x3 − |
| ) |
| | √|x−2|−4 | | √|x−2|−4 | |
|x−2|−4 > 0
|x−2| > 4
x−2>4 lub x−2<−4
x>6 lub x<−2
D = (−
∞; −2)∪(6;+
∞)
ułamek = 0 ⇔ licznik=0
x
3 − 216 = 0
x
3 − 6
3 = 0
(x−6)(x
2+6x+36) = 0
x−6 = 0
x = 6 ∉D
x
2+6x+36 > 0 bo Δ = 36−4*36<0
funkcja nie ma miejsc zerowych
12 paź 23:38
bezendu:
Najpierw ustal dziedzinę, w liczniku wzór skróconego mnożenia masz.
12 paź 23:39
Agnieszka: super dziękuję
12 paź 23:46
Antek: Dziedzina . To co pod pierwiastkiem >0 bo jest w mianowniku czyli |x−2|−4>0 wiec |x−2|>4
czyli x−2>4 lub x−2<4 wylicz x i napisz do jakiego przedzialu nalezy x
Teraz licznik =0 to x3−216=0 korzystamy z wwzoru skroconego mnozenia a3−b3 =
(a−b)(a2+ab+b2) teraz x3−216=(x−6)(x2+6x+36)=0 zauwaz ze 63=216 wiec x−6=0 to x=
policz lub x2+6x+36=0 policz i sprawdz zediedzina
12 paź 23:47
Agnieszka: dzięki Antek
12 paź 23:51
Antek: Nie bylo wpisow jak pisalem a
Basia juz rozwiazala
12 paź 23:53