Funkcje liniowe
Janek: Dane są funkcje liniowe : f(x)=1/2ax−b oraz g(x)=−1/2bx+a, gdzie a≠−b.
Wykresy obydwu funkcji przecinają oś OX w punkcie A. wyznacz odciętą punktu A
12 paź 23:30
Basia: było jakieś dwa dni temu; poszukaj
12 paź 23:32
Janek: Szukałem. jest tylko podpunkt b. a ja nie potrafię zrobić A
12 paź 23:33
Basia:
punkty przecięcia z osi OX to miejsca zerowe tych funkcji
czyli masz
ax − 2b = 0
−bx + 2a = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ax−bx +2a−2b = 0
(a−b)x = −2a+2b
(a−b)x = −2(a−b) / : (a−b) bo masz założenie a≠−b czyli a+b≠0
x = −2
A(−2;0)
12 paź 23:48
Janek: odpowiedź to 2. źle coś jest ; ) chyba błąd w przepisywaniu.
13 paź 00:06
Janek: Dziękuję za odpowiedź nie pomyślałem że można je sobie zrównać poprostu
13 paź 00:07
Basia: jest błąd
polega na tym, że źle odczytałam założenie
a≠ −b więc a+b≠0
mogę więc dzielić przez a+b, natomiast nie mam prawa dzielić przez a−b
poprawiamy więc od miejsca
ax−2b = 0
−bx+2a = 0 /*(−1)
ax−2b = 0
bx−2a = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ax+bx −2a−2b = 0
(a+b)x = 2a+2b
(a+b)x = 2(a+b) /: (a+b)
x = 2
A(2;0)
przepraszam, że od razu wczoraj nie poprawiłam, ale sieć mi padła
13 paź 09:39