znajdź miejsce zerowe
Agnieszka: f(x)=3−|x−6|x3−9x
12 paź 23:24
Agnieszka: wgl coś widać?
12 paź 23:26
Agnieszka: f(x)=3−|x−6| / x3 −9x
12 paź 23:28
Antek: nie widac z ale bedzie jak zapiszesz to za pomoca duzej litery U
12 paź 23:29
12 paź 23:34
Antek: Wiec tak 1. wyznaczas dziedzine czyli x
3−9x≠0 to x(x
2−9)≠0 to x≠0 lub x
2−9≠0 to x≠3 a
takze x≠−3
2. Miejsca zerowe funkcji f(x) liczysz przyrownujac licznik do 0
3−|x−6|=0 to −|x−6|=−3 to |x−6|=3 a to juz wiemy jak rozwiazac po wyznaczeniu miejsc
zerowych sprawdzamy z dziedzina . jasne
12 paź 23:36
Agnieszka: dzięki Antek
12 paź 23:37