Element neutralny
eR:
Algebra abstrakcyjna
Jak wyliczyc element neutralny dzialania okreslonego tak?
(x1; x2) * (y1; y2) = (x1y1 − x2y2; x1y2 + x2y1)
12 paź 22:55
Basia:
(1,1)*(a,b) = (1,1)
a−b=1
b+a = 1
−−−−−−−−−−−−−−−
2a = 2
a=1
b=0
i sprawdzić czy dla wszystkich innych "zagra"
(x,y)*(1,0) = (x*1−y*0; x*0+y*1) = (x;y)
no to prawostronny mamy (1,0)
a czy on jest też lewostronny ?
(1,0)*(x,y) = (1*x−0*y; 1*y+0*x) = (x,y)
jest
no to (1,0) jest elementem neutralnym
12 paź 23:08
Basia:
P.S. to jest sposób "leniwego misia", nie zawsze się sprawdza
12 paź 23:13
eR:
Rozumiem, dziekuje, a dlaczego akurat na poczatku (1,1) jest, a nie cos innego? Czy czegos nie
zauwazam?
Jakie inne sposoby sa jeszcze?
12 paź 23:15
Basia: bo najłatwiej liczyć, ale można się naciąć wtedy kiedy akurat (1,1) będzie elementem
neutralnym
formalnie należałoby rozwiązać układ
(x,y)&(e1,e2) = (x,y)
x*e1−y*e2 = x
x*e2+y*e1 = y
paskudne liczenie, więc sobie wybrałam parę (1,1) i znalazłam kandydata
okazał się dobry (a nie musiał)
a udowodnić, że jest dobry jak się już go ma jest łatwo
12 paź 23:23
eR:
Juz rozumiem, dziekuje
12 paź 23:32