matematykaszkolna.pl
Korzystając z zasady indukcji matematycznej(...) cichy: Cześć, mam zadanko: Korzystając z zasady indukcji matematycznej znajdź wzór na wyraz ogólny ciągu określonego rekurencyjnie an+1=an + r n=1,2,... a1=a r i a dane liczby rzeczywiste Jak mam rozumieć "dane liczby rzeczywiste"? Zastanawiam się, czy nie będzie to tak: a1=a a1+1=a1+r=a2=a+r a2+1=a2+r=a3=a+r+r Wynika z tego, że wyraz ogólny to: an=a+(n−1)r Który należałoby udowodnić rekurencyjnie, nie jestem pewien jak. Może: an+1=a+nr i co dalej?
12 paź 22:03
Basia: udowodnić go należy indukcyjnie (nie rekurencyjnie) Tw. Jeżeli an+1 = an+r to an = a1+(n−1)*r dowód: krok 1 n = 1 L = a1 P = a1+0*r = a1 L = P krok 2 Zi: an = a1+(n−1)*r Ti: an+1 = a1 + n*r dowódi: an+1 ={na mocy założenia tw.głównego) an + r =na mocy Zi a1+(n−1)*r + r = a1 + (n−1+1)*r = a1+n*r c.b.d.u.
12 paź 22:11
cichy: No tak, mój błąd − oczywiście, że udowodnić indukcyjnie emotka Dzięki za wyjaśnienie, teraz wszystko jasne. Na początku miałem problem z zrozumieniem dowodu, ale jak wszystko sobie rozpisałem to wyszło mi, że się zgadza P=a1+nr=L=a1+nr Pozdrawiam emotka
12 paź 22:50
cichy: Mam jeszcze jeden przykład tego typu do sprawdzenia: an+1=q*an n=1,2,... a1=a Teraz: Jeżeli an+1=q*an to an=qn*a1 Dowód: an+1 = qn+1*a1 q*an = qn+1*a1 q*qn*a1 = qn+1*a1 qn+1*a1 = qn+1*a1 Jest to rozwiązanie poprawne?
12 paź 23:16
cichy: Zapomniałem dodać "q i a dane liczby rzeczywiste" − tak samo jak w poprzednim
12 paź 23:17
cichy: Poprawka, zauważyłem błąd, powinno być an=qn−1*a1 Wtedy też się zgadza, wychodzi qn*a1=qn*a1 Wolałbym, żeby ktoś to jednak sprawdził.
13 paź 09:08