Korzystając z zasady indukcji matematycznej(...)
cichy: Cześć, mam zadanko:
Korzystając z zasady indukcji matematycznej znajdź wzór na wyraz ogólny ciągu określonego
rekurencyjnie
an+1=an + r n=1,2,... a1=a r i a dane liczby rzeczywiste
Jak mam rozumieć "dane liczby rzeczywiste"?
Zastanawiam się, czy nie będzie to tak:
a1=a
a1+1=a1+r=a2=a+r
a2+1=a2+r=a3=a+r+r
Wynika z tego, że wyraz ogólny to:
an=a+(n−1)r
Który należałoby udowodnić rekurencyjnie, nie jestem pewien jak. Może:
an+1=a+nr i co dalej?
12 paź 22:03
Basia: udowodnić go należy indukcyjnie (nie rekurencyjnie)
Tw. Jeżeli an+1 = an+r to an = a1+(n−1)*r
dowód:
krok 1
n = 1
L = a1
P = a1+0*r = a1
L = P
krok 2
Zi: an = a1+(n−1)*r
Ti: an+1 = a1 + n*r
dowódi:
an+1 ={na mocy założenia tw.głównego)
an + r =na mocy Zi
a1+(n−1)*r + r = a1 + (n−1+1)*r = a1+n*r
c.b.d.u.
12 paź 22:11
cichy: No tak, mój błąd − oczywiście, że udowodnić indukcyjnie

Dzięki za wyjaśnienie, teraz wszystko jasne. Na początku miałem problem z zrozumieniem dowodu,
ale jak wszystko sobie rozpisałem to wyszło mi, że się zgadza P=a
1+nr=L=a
1+nr
Pozdrawiam
12 paź 22:50
cichy: Mam jeszcze jeden przykład tego typu do sprawdzenia:
an+1=q*an n=1,2,... a1=a
Teraz:
Jeżeli an+1=q*an to an=qn*a1
Dowód:
an+1 = qn+1*a1
q*an = qn+1*a1
q*qn*a1 = qn+1*a1
qn+1*a1 = qn+1*a1
Jest to rozwiązanie poprawne?
12 paź 23:16
cichy: Zapomniałem dodać "q i a dane liczby rzeczywiste" − tak samo jak w poprzednim
12 paź 23:17
cichy: Poprawka, zauważyłem błąd, powinno być an=qn−1*a1
Wtedy też się zgadza, wychodzi qn*a1=qn*a1
Wolałbym, żeby ktoś to jednak sprawdził.
13 paź 09:08