Równanie
Kaja: Rozwiąż równanie: 6x5+5x3−6=0
12 paź 21:43
Basia: musisz szukać tego pierwszego pierwiastka wymiernego
kandydaci: 6,3,2,1,12,13,16,23
oczywiście ±
okropna robota i nie wiadomo czy skończy się sukcesem, ale innej drogi jakoś nie widzę
spróbuj 23 jeżeli nie będzie pasować to klapa
12 paź 22:58
Kamix: Da rade tutaj z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych wielomianu o wspolczynnikach
| | 2 | |
calkowitych, gdyz W( |
| )=0  |
| | 3 | |
12 paź 23:19
Gustlik: Nie da rasy, tak wygląda schemat Hornera dla tego wielomianu dla wszystkich pierwiastków
wymiernych:
6 0 5 0 0 −6
1 6 6 11 11 11 5
−1 6 −6 11 −11 11 −17
2 6 12 29 58 116 226
−2 6 −12 29 −58 116 −238
−3 6 −18 59 −177 531 −1599
6 6 36 221 1326 7956 47730
−6 6 −36 221 −1326 7956 −47742
−8 6 −48 389 −3112 24896 −199174
0,5 6 3 6,5 3,25 1,625 −5,1875
−0,5 6 −3 6,5 −3,25 1,625 −6,8125
0,333333333 6 2 5,666666667 1,888888889 0,62962963 −5,790123457
−0,333333333 6 −2 5,666666667 −1,888888889 0,62962963 −6,209876543
0,166666667 6 1 5,166666667 0,861111111 0,143518519 −5,976080247
−0,166666667 6 −1 5,166666667 −0,861111111 0,143518519 −6,023919753
0,666666667 6 4 7,666666667 5,111111111 3,407407407 −3,728395062
−0,666666667 6 −4 7,666666667 −5,111111111 3,407407407 −8,271604938
Nigdzie nie wychodzi 0.
12 paź 23:35
Basia:
to równanie nie ma pierwiastków wymiernych
12 paź 23:41
PW: Potęgi x po lewej stronie są nieparzyste, więc możemy wykluczyć istnienie ujemnych rozwiązań.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 5 | |
Dla x= |
| lewa strona jest za mała − równa |
| ( |
| + |
| ) |
| | 2 | | 8 | | 4 | | 6 | |
| | 2 | | 8 | | 4 | | 5 | | 8 | 23 | |
Dla x= |
| lewa strona jest równa |
| ( |
| + |
| )= |
|
| < 1 |
| | 3 | | 27 | | 9 | | 6 | | 27 | 18 | |
| | 5 | |
Dla x=1 lewa strona jest równa 13(12+ |
| ) > 1. |
| | 6 | |
Zgodnie z tym co pisała
Basia nie ma więc wymiernego rozwiązania, a szukane (jedyne) leży
Jedyne − bo f(x) = 6x
5+5x
3−6 jest rosnąca, co sprawdzamy licząc pochodną:
f'(x) = 30x
4+15x
2 > 0.
Trochę nieelegancko (nie "czysto algebraicznie"), ale rzeczywiście pokazaliśmy, że sprawa jest
beznadziejna.
| | 5 | |
Dobrym przybliżeniem jakie można "wydumać" z zależności (1) jest √ |
| . |
| | 6 | |
13 paź 00:00
ICSP: f'(x) ≥ 0
13 paź 00:19
PW: Masz rację jak zwykle, w zerze punkt przegięcia (pośpiech i późna pora nie służą precyzji).
13 paź 00:40
PW: | | 101 | |
Za to powiem, że |
| podstawione do (1) daje po lewej stronie "odrobinę więcej" niż |
| | 120 | |
0,9987.
13 paź 01:14