:)
ANIA: oblicz wyrazy a1,a3 i a15 oraz sume dziesieciu
pierwszych wyrazow ciagu arytmetycznego jesli dane sa:
a) a4=6 i a8=14
b)a2=12 i a4=0
12 paź 21:35
Basia: uprzedzałam lojalnie; do zobaczenia jutro
12 paź 21:36
Kaja: 6=a1+3r i 14=a1+7r weź to w układ i rozwiąż. potem jak wyliczysz a1 i r to ze
wzorów :
a3=a1+2r i a15=a1+14r
podobnie b)
12 paź 21:38
12 paź 21:39
Kaja: no wiem Basiu. widziałam.
12 paź 21:46
Gustlik: Nie potrzeba układu równań, metoda "kolejowa", czyli "podjeżdżamy" do przodu albo do tyłu
startując z tych wyrazów, które mamy podane w zadaniu, czyli tak jakby wsiadać w pociąg na
stacji 4 (wyraz a
4) lub 8 (wyraz a
8) i podjeżdżać o ilość przystanków czyli różnic:
a4=6 i a8=14
a
8−a
4=4r
14−6=4r
8=4r /:4
r=2
a
1=a
4−3r=6−3*2=0
a
3=a
4−r=6−2=4
a
15=a
8+7r=14+8*2=14+16=30
a
10=a
8+2r=14+2*2=18 (potrzebny do sumy)
| | a1+a10 | | 0+18 | |
S10= |
| *10= |
| *10=9*10=90 |
| | 2 | | 2 | |
12 paź 22:42
Gustlik: ad b) analogicznie, też proponuję metodę "kolejową".
12 paź 22:43