:(
ANIA: zad.3
podaj szesc poczatkowych wyrazow ciagu:
A). (−1)n+1*2n
B). a−{n}= U(n2)(n+1)
12 paź 21:09
Kaja: policz a1, a2,...a6. co za problem podstawić pod n?
12 paź 21:11
Basia:
podstawiaj za n odpowiednie liczby i licz
liczysz a1 to za n podstawiasz 1
a1 = (−1)1 + 1*21= ................
liczysz a2 to za n podstawiasz 2
a2 = (−1)2 + 1*22 =...................
i tak dalej
w (b) identycznie
12 paź 21:12
ANIA: jest jakis geniusz co mi to obliczy

/oblicz wyrazy a1,a3 i a15 oraz sume dziesieciu
pierwszych wyrazow ciagu arytmetycznego jesli dane sa:
a) a4=6 i a8=14
b)a2=12 i a4=0
12 paź 21:26
Basia:
a
4 = a
1+3r
a
8 = a
1+7r
a
1+3r = 6
a
1+7r = 14
wylicz a
1 i r; potem policz a
3 = a
1+2r a
15 = a
1+14r i a
10 = a
1+9r
do dzieła; układ równań chyba umiesz rozwiązać
(b) identycznie
12 paź 21:30