matematykaszkolna.pl
ilość izometrii młody tales :): Cześć emotka Trójkąt ma 6 izometrii, prostokąt 4. Dlaczego w przypadku trójkąta liczmy obroty, a prostokąta nie i jak dla innych figur ( również przestrzennych)− w sensie od czego to zależy.
12 paź 20:49
młody tales :): up
12 paź 21:03
wredulus_pospolitus: weź do ręki kartkę A4 (albo B5 − kartka z zeszytu) i spróbuj ją złożyć po przekątnej ... już wiesz dlaczego
12 paź 21:05
wredulus_pospolitus: niby każdy trójkąt ma 6 izometrii bzduuuura
12 paź 21:06
wredulus_pospolitus: w ogóle ... jaki niby trójkąt ma 6 izometrii
12 paź 21:06
młody tales :): a obrót nie jest czasem przekształceniem izometrycznym?
12 paź 21:08
Piotr 10: Tak jest.
12 paź 21:09
Basia: A co to znaczy, że coś ma ileś tam "izometrii" ? Izometria to przekształcenie płaszczyzny. Każdą figurę mogę sobie przekształcać w ilu mi się tylko podoba izometriach. Wiem, że tu czasami można zgłupieć emotka Zapewne chodzi o osie symetrii emotka
12 paź 21:10
młody tales :): no to co tak wredulus się rzucasz? W takim razie proszę o odpowiedź wszystkich użytkowników ≠ wreduluspospolitus
12 paź 21:10
młody tales :): Basiu, chodzi o to, że nie wiem kiedy zaliczamy obroty, a kiedy nie. Np. Ile obrotów ma prostopadłościan ( nie sześcian ) o podstawie kwadratu tak, aby obroty były przekształceniami izometrycznymi.
12 paź 21:12
Basia: żadna figura nie ma obrotów (izometrii; przekształceń); figurę można jedynie przekształcić przez obrót (inną izometrię) zapewne masz odpowiedzieć na pytanie: ile jest różnych izometrii (albo obrotów) przekształcających figurę f na nią samą ? to teraz napisz o jaką figurę konkretnie chodzi i czy o wszystkie izometrie czy tylko o obroty
12 paź 21:18
młody tales :): chodzi o dowolną figurę, tzn. jak to robić dla różnych. Chodzi o wszystkie izometrie, włącznie z obrotami/
12 paź 21:41
Basia: każdą figurę można przekształcić na nią samą przez obrót o 0o tego się nie da ogólnie powiedzieć, dla różnych figur jest różnie dla trójkąta równobocznego masz 4 obroty wokół jego środka symetrii o 0, 120, 240 lub 360 stopni dla kwadratu masz 5 obrotów wokół jego środka symetrii o 0,90,180,270 i 360 stopni a jeżeli figura nie ma środka symetrii to jest ten jeden jedyny tożsamościowy o 0 stopni jeżeli figura ma osie symetrii to będziesz też miał symetrie osiowe
12 paź 21:48
młody tales :): dzięki, o takie coś chodziło, a jeśli chodzi o figury przestrzenne?
12 paź 22:03
Basia: tak samo; tylko trudniej trochę liczyć; zależy czy masz wyobraźnię przestrzenną jeżeli masz to sobie poradzisz emotka
12 paź 22:04