Obliczyć wartość liczby zespolonej
Budowniczy :P:
12 paź 20:46
Budowniczy :P: wyszło, że że moduł z jest równy
√2 ale nie jestem w stanie obliczyć kąta fi, pomocy
12 paź 20:47
Basia:
to może lepiej tak:
| | 1−i√3 | | (1−i√3)10 | | z110 | |
( |
| )10 = |
| = |
| |
| | 1+i | | (1+i)10 | | z210 | |
z
1 = 1−i
√3
|z
1|
2 = 1+3 = 4
|z
1| = 2
| | 1 | | √3 | | π | | 11π | |
cosα = |
| sinα = − |
| ⇒ α=2π− |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 6 | | 6 | |
z
1 = 2(cos
11π6 + i*sin
11π6
liczysz z
110
analogicznie
z
2 =
√2(cos
π4 + i*sin
π4)
liczysz z
210
i dopiero na końcu dzielisz z
110 przez z
210
12 paź 21:00
Trivial:
z = a + bi
| | b | |
Jeśli a > 0, to φ = arctan( |
| ). |
| | a | |
| | b | |
Jeśli a < 0 to φ = arctan( |
| ) + π. |
| | a | |
Odnośnie zadania:
| | √3 | | π | |
1 − i√3 → φ = arctan(− |
| ) = − |
| . |
| | 1 | | 3 | |
| | π | |
1 + i → φ = arctan(1) = |
| . |
| | 4 | |
| | 1−i√3 | | 2e−iπ/3 | |
( |
| )10 = ( |
| )10 = 32*(e−7iπ/12)10 |
| | 1+i | | √2eiπ/4 | |
| | 35π | | 35π | |
= 32*e−35iπ/6 = 32*(cos(− |
| ) + i*sin(− |
| )) = 16√3 + 16i. |
| | 6 | | 6 | |
12 paź 21:03
Budowniczy :P: O kurde, tego nas nie uczyli, aby rozbijać to na dwie osobne liczby zespolone, i liczyć z nich
moduły, a potem dzielić to przez siebie, wielkie dzięki, zaraz zrobię analogicznie i napiszę,
czy dobry wynik wyszedł

. Dziękuję za pomoc!
12 paź 21:05
Budowniczy :P: Trivial, jeszcze nie mieliśmy arcusów
12 paź 21:06
Trivial:
arctan to funkcja odwrotna tangensa zawężonego do przedziału (−π2,π2).
tg(φ) = −√3 → φ = ?
tg(φ) = 1 → φ = ?
12 paź 21:09