próba bernoullego
123456: Są do wyboru dwa testy. Pierwszy ma trzy pytania i dwa warianty odpowiedzi na każde. Drugi ma
dwa pytania i trzy warianty odpowiedzi na każde. W obu testach należy odpowiedzieć na
wszystkie pytania. Który z testów powinien wybrać nieprzygotowany uczeń, aby mieć większe
szanse na jego zaliczenie?
12 paź 20:23
Basia:
| | 1 | |
Jeżeli masz dwa warianty odpowiedzi to szansa, że trafisz = |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Pytania są trzy, czyli prawdopodobieństwo zaliczenia = |
| * |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 8 | |
| | 1 | |
Jeżeli masz trzy warianty odpowiedzi to szansa, że trafisz = |
| |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Pytania są dwa, czyli mamy |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 9 | |
Teraz sam wybierz test, w którym masz większe szanse na sukces
12 paź 20:28