pomocy
franek: [3√x−12]65=[(jeden przez pierwiastek z x)−43]65
12 paź 19:36
Kaja: zapisz porządnie.
12 paź 19:37
franek: nie umiem
12 paź 19:37
Piotr 10: Zamiast małej literki ''u'' użyj duża ''U''
12 paź 19:39
franek: | | 1 | |
[3√x−12]65=[( |
| {x})−43]65 |
| | p | |
12 paź 19:48
franek: nie potrafię,pomoże ktoś ?
12 paź 19:49
franek: nikt nie umie ?
12 paź 20:06
franek: pomóż ktoś,po co te forum jak nikt nawet mi nie chce pomóc
12 paź 20:56
franek: [3√x−1/2]6/5=[(1/√x)−4/3]6/5
12 paź 21:24
franek: a tak może byc
12 paź 21:24
Kaja: a w tym pierwszym nawiasie stopień pierwiastka ma być 3 , czy to ma być 3 razy pierwiastek
drugiego stopnia z x?
12 paź 21:34
franek: stopień pierwiastka
12 paź 21:36
Kaja: no to kiepsko. miałam na to pomysł, ale dochodzę do równania piątego stopnia i nie mam pomysłu
jak go rozwiązać.
12 paź 21:39
franek: dzięki,że pomagasz w miarę sił
12 paź 21:40
Kaja: a jaki ty masz pomysł na to zadanie?
12 paź 21:41
Kaja: franek zerknij sobie wyżej. wstawiłam tam równanie którego nie umiem rozwiązać. gdybym
wiedziała jak je rozwiązać to bym i twoje zadanie rozwiązał do końca. mam nadzieję że ktos da
jakis pomysł.
12 paź 21:45
Piotr 10: | | 1 | | 6 | |
3√x−0,5= |
| takie coś otrzymamy po pomnożeniu przez |
| ? |
| | √x−4/3 | | 5 | |
12 paź 21:47
Kaja: | | 6 | |
po jakim pomnożeniu? myślałam że to potęga to |
| |
| | 5 | |
12 paź 21:48
Piotr 10: Dla mnie to jako potęga nie wygląda
12 paź 21:50
franek: tam gdzie ukośnik tam jest potęga
12 paź 21:51
Kaja: | | 6 | | 1 | |
franek to jeszcze raz jak to ma wyglądać, czy |
| to potęga? czy − |
| to potęga x czy |
| | 5 | | 2 | |
| | 1 | | 4 | |
po prostu odejmujemy |
| ? i czy − |
| to też potęga czy to odejmujemy? |
| | 2 | | 3 | |
12 paź 21:53
franek: tak pierwszy nawias wszystko pod pierwiastkiem,a po nawiasie jest potęga,drugi nawias to 1
kreska ułamkowa,a pod nią pierwiastek z x,mały nawias to minusowej potegi,zamykamy duży nawias
i tez potęga.
12 paź 21:58
Kaja: zał. x>0
| | 5 | |
po podniesieniu do potęgi |
| mamy: |
| | 6 | |
(x
−12)
13=(x
−12)
−43
x
−16=x
23 /*x
16
x
0=x
56
1=x
56
x=1
12 paź 22:03
Kaja: mam nadzieję że Cię dobrze zrozumiałam jak coś jest nie tak to pisz
12 paź 22:05
franek: dzięki wielkie kaja,że do końca ze mną wytrwałaś
12 paź 22:33
franek: dla czego 1=x5/6 a x=1
12 paź 22:51
irena_1:
x>0
| | 1 | |
[(3√x)−12]65=[( |
| )−43]65 |
| | √x | |
[(x
13)
−12]
65=[(x
−12)
−43]
65
x
−15=x
45 /*x
15
1=x
x=1
13 paź 09:00