liczby zespolone
xbc: a. wyznaczyc wszystkie liczby zespolone spelniajace rownanie: z2=sprzezenie z
da rade zrobic to z postaci algebraicznej bo cos mi nie wychodzi?
b. znalezc wszystkie liczby zespolone z takie ze z2 jest liczba rzeczywista
czy beda to tylko liczby postaci z=x+0i ∧ z=0+yi , gdzie x,y∊R ?
12 paź 19:35
xbc: prosze o pomoc
12 paź 19:41
irena_1:
1.
z=x+yi
x
2+2xyi−y
2=x−yi
x
2−y
2−x+(2xy+y)i=0
2xy+y=0
y(2x+1)=0
y=0 lub 2x+1=0
| | 1 | | 1 | |
x(x−1)=0 lub |
| −y2− |
| =0 |
| | 4 | | 2 | |
y=U[
√3}{2}
| | 1 | | √3 | | 1 | | √3 | |
z1=0 z2=1 z3=− |
| + |
| z4=− |
| − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
12 paź 19:48
irena_1:
2.
z=x+yi
z2=x2+2xyi−y2 ∊R
2xy=0
x=0 lub y=0
12 paź 19:56
Trivial:
Postacią wykładniczą jest bardzo prosto.
z
2 = z*
Podstawiamy z = Re
iθ, R ≥ 0.
R
2e
2iθ = Re
−iθ
Zauważamy, że R = 0 ⇒ z = 0 spełnia równanie. Następnie dzielimy przez Re
−iθ ≠ 0
Re
3iθ = 1
Biorąc moduł obu stron mamy:
|Re
3iθ| = R|e
3iθ| = R = 1
Zatem trzeba rozwiązać
| | 2π | |
e3iθ = 1 → 3θ = 2πk ⇔ θ = |
| k |
| | 3 | |
Zatem mamy rozwiązania:
z ∊ { 0, 1, e
2πi/3, e
4πi/3 }
| | −1+i√3 | | −1−i√3 | |
z ∊ { 0, 1, |
| , |
| } |
| | 2 | | 2 | |
12 paź 19:58
xbc: dzieki wielkie
12 paź 20:09