Rozwiązać równania
retry92: Witam,
Założyłem temat gdyż nie mogę poradzić sobie z zadaniami poniżej, w pierwszym wychodzi ujemna
delta a drugiego nie umiem skończyć bo wychodzi jakiś dziwny wielomian. Z góry dziękuje za
pomoc.
1. √x+2√x−1+√x−2√x−1=x−1
2. √x+5−4√x+1+√x+2−2√x+1=1
12 paź 19:34
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
12 paź 19:36
retry92: 1. Zrobiłem to wzorem skróconego mnożenia. Pierwszy nawias to A drugi B. (a+b)2. Aby pozbyć
się pierwiastków.
x+2√x−1+2(x2−4(x−1))+x−2√x−1=x2−2x+1
2x+2x2−8x+8=x2−2x+1
x2−4x+7=0
Podstawiałem również z √x−1 zmienną T ale taka sama delta wychodziła.
Drugiego zadania nawet nie zapisuje bo to są takie kulfony, że klękajcie narody.
12 paź 19:41
Piotr 10: 2.
Niech √x+1=t ⋀ t≥0
t2=x+1
x=t2−1
√t2−1+5−4t=√t2−4t+4=√(t−2)2=It−2I
√t2−1+2−2t=√(t−1)2I=It−1I
It−2I+It−1I=1 oraz t≥0
12 paź 19:45
sushi_ gg6397228:
(a+b)2= a2+ 2ab+b2 a tam brakuje po lewej stronie "duzego pierwiastka"
trzeba dwa razy podniesc do kwadratu−−> najpierw dziedzina
12 paź 19:46
retry92: Dziękuje Piotrze

Sushi, ale przecież ten duzy pierwiastek zniknął po podniesieniu do kwadratu.
12 paź 19:51
Piotr 10: Zbiór K.Pazdro , tak?
12 paź 19:54
retry92: Matematyka. Podstawy z elementami matematyki wyższej. Wydawnictwo Politechniki Gdańskiej
12 paź 19:59
Piotr 10: Właśnie zobaczyłem w zbiorze K. Pazdro nie takie same przykłady, lecz bardzo podobne. Różnią
się liczbami tylko w środku pierwiastka
12 paź 20:01
retry92: No widzisz

Słuchaj a jaki wynik wyszedł Ci w tym zadaniu, które rozpisałeś ? Bo mi tak jakby, że x∊R a
odpowiedź jest, że zbiór od 0;3 więc lekko nie trafiłem.
12 paź 20:04
Piotr 10: Nie robiłem tego do końca, ale sprawdźmy
12 paź 20:06
Piotr 10: It−2I+It−1I=1 ⋀ t≥0
t−2=0 ; t−1=0
t=2 ; t=1
I t∊<0:1)
−t+2−t+1=1
−2t=−2
t=1∉D
II t∊<1;2)
−t+2+t−1=1
1=1
czyli t∊<1;2)
III t≥2
t−2+t−1=1
2t=4
t=2∊D
I ⋁ II ⋁ III ⇔t∊<1;2>
t=√x+1
1≤√x+1≤2
1≤√x+1
1≤x+1
x≥0
⋀
√x+1≤2
x+1≤4
x≤3
Odp: x∊<0;3>
12 paź 20:10
retry92: Teraz to ma sens

Nie rozumiem jedynie dlaczego liczyłeś tylko w przedziale <0;2). Wyszło Ci dobrze, to nie
podlega żadnych wątpliwością ale nie rozumiem dlaczego. Ja liczyłem od (−
∞;1)U<1;2)U<2;+
∞).
Abstrahując od tego drugiego przykładu, ogarniałeś pierwszy ? Też źle Ci wychodzi ? Odpowiedź
do tego zadania to 5.
12 paź 20:19
Piotr 10: Bo patrz √x+1=t czyli t≥0
I ja od razu wyrzuciłem przedział t∊(−∞;0)
12 paź 20:20
Piotr 10: Możesz równocześnie na początku t≥0 nie uwzględnić, czyli klasycznie rozwiązujesz It−2I+It−1I=1
w swoich przedziałach. I później robisz to co Ci wyjdzie część wspólną z t≥0
12 paź 20:21
retry92: Ok, teraz rozumiem. Ładnie wyszło

Sorry, że tak zamęczam ale jak z tym pierwszym ? Wyszło Ci podobnie czy znowu coś pokręciłem ?
12 paź 20:25
Piotr 10: Chwilka.

Zaraz się zabiorę
12 paź 20:27
Piotr 10: √x+2√x−1
√x−1=t ⋀ t≥0
t2=x+1
t2−1=x
√t2−1+2t=√(t−1)2=It−1I
√x−2√x−1
√t2−1−2t=hmmm
Dobrze przepisany przykład?
12 paź 20:33
retry92: Tak, dobrze przepisany właśnie. Zerknij na mój drugi post, też mi jakiś koczkodan wyszedł.
P.S mój sposób jest dobry ?
12 paź 20:35
Piotr 10: Chwilka
12 paź 20:38
Piotr 10: Wydaję się, że okej jeszcze raz sprawdzę
12 paź 20:42
Piotr 10: Wychodzi, że jest to równanie sprzeczne x∊∅. Można podnieść do kwadratu gdyż obie strony są
dodatnie
12 paź 20:44
retry92: Czyli jest błąd w zadaniu

BARDZO dziękuje Ci za poświęcony czas !
12 paź 20:45
Piotr 10: Nie ma sprawy

. Jeszcze sprawdź te pierwsze zadanie(rachunki)
12 paź 20:46
retry92: Piotrze, a dałbyś rade mi jeszcze pomóc w jednym zadanku ? Siedzę już od 11 rano i nie mam siły
myśleć
12 paź 21:04
retry92: Jeśli miałbyś chwilkę to proszę o pomoc w zadaniu:
(x
2−4)
√1−x=0
Z góry dziękuje
12 paź 21:08
13 paź 10:49