Rozwiązać nierówność z wartością bewzględną
antosia1818: Rozwiązać nierówność
1. | |x−2| − 2| ≥ 2
12 paź 19:31
sushi_ gg6397228:
wzory znasz?
12 paź 19:37
antosia1818: Znam, ale inaczej mi wychodzą przedziały niż są w odpowiedziach.
12 paź 19:38
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
12 paź 19:39
Kaja: 1. ||x−2|−2|≥2
|x−2|−2≤−2 lub |x−2|−2≥2
|x−2|≤0 lub |x−2|≥4
x=2 x−2≥4 lub x−2≤−4
x≥6 lub x≤−2
odp. x∊(−∞;−2>∪{2}∪<6;+∞)
12 paź 19:40
Piotr 10: 2. IxI>Ix+1I /: I2
x2=x2+2x+1
2x=−1
x=−0,5
12 paź 19:41
Kaja: 2. zał.x≠−1
rozwiąż dalej sam
12 paź 19:42
antosia1818: 1. Obliczenia mam takie jak Kaja, ale nie wiem dlaczego x=2 a nie x≤2
12 paź 19:42
Kaja: mnie wychodzi x∊(−∞;−1)∪(−1;−12)
12 paź 19:44
Kaja: Piotr 10 tam powinna być nierówność, a nie równanie
12 paź 19:45
Kaja: no i oczywiście założenie
12 paź 19:45
Piotr 10: Faktycznie, żle zauważyłem później
12 paź 19:47
antosia1818: Mi chodzi o przykład 1
a w zadaniu 2 ma wyjść (−∞; −0,5) −{−1}
12 paź 19:47
Kaja:
12 paź 19:47
Kaja: no czyli w 2. wyszło mi dobrze. a w 1. dlatego że wartość bezwzględna nie może byc ujemna. więc
w zasadzie pozostaje tylko ,że ta wartość bezwzględna może byc tylko równa 0.
12 paź 19:49
antosia1818: A no faktycznie. Bardzo dziękuje za pomoc

już wszystko rozumiem, a tak długo sie nad tym
głowiłam. Jeszcze raz dziękuje
12 paź 19:52