Obliczyć symbol Newtona
juliaj113: Obliczyć symbol Newtona
Bardzo proszę o rozwiązanie z wytłumaczeniem zadania krok po kroku. Z góry bardzo dziękuje
12 paź 19:25
sushi_ gg6397228:
wzory znasz?
12 paź 19:29
juliaj113: na symbol Newtona tak. Ale później nie wiem jak uprościć podany wzór.
12 paź 19:32
Kaja: | | | | n! | |
wzór jest taki : | = |
| |
| | | (n−k)!*k! | |
| | | | n! | | (n−2)!*(n−1)*n | | (n−1)*n | |
zatem | = |
| = |
| = |
| |
| | | (n−2)!*2! | | (n−2)!*2 | | 2 | |
dla jasności : n!=1*2*3*...*(n−2)*(n−1)*n=(n−2)!*(n−1)*n
12 paź 19:34
Kaja: | | | | n! | | n! | | (n−1)!*n | |
b) | = |
| = |
| = |
| =n |
| | | (n−(n−1))!*(n−1)! | | 1!*(n−1)! | | (n−1)! | |
12 paź 19:36
juliaj113: | | (n−2)!*(n−1)*n | |
Nie rozumiem skąd to sie wzieło : |
| |
| | (n−2)!*2 | |
12 paź 19:37
Basia: w takim razie
nieprawdą jest, że znasz wzory

n! =
1*2*3*.....*(n−3)*(n−2)*(n−1)*n = (n−2)!*(n−1)*n
12 paź 20:37