Jak to najprościej obliczyć??
Domininia:
18*23 + (−17)*23
9: (−3)−(−15):(−3)
12 paź 19:21
sushi_ gg6397228:
a jakie byly wzory na lekcji?
12 paź 19:24
Domininia: nie było żadnych wzorów.., czy to się jakoś skraca albo przemienia?
12 paź 19:26
Kaja: z pierwszego wyciąg 23 przed nawias, drugie po prostu podziel a potem odejmij
12 paź 19:27
sushi_ gg6397228:
a*b+a*c= a(b+c)
i taki sam na dzielenie
12 paź 19:28
Domininia: okej, dzięki
12 paź 19:29
pigor: ...,. np. tak :
18*23 + (−17)*23= 18*23−17*23= 1*23= 23 ,
9 : (−3)−(−15) : (−3) = −3 − 5= −8 .
12 paź 19:43