Pomoocy :O
Ewa Farna#60;333: Obwód trójkąta prostokątnego jest równy 8+5√2, a jedna z przyprostokątnych ma długość 7.
Oblicz długość pozostałych boków trójkąta.
12 paź 19:16
Antek: I to naprawde TY Ewo
12 paź 19:18
Kaja: niech x − dł. drugiej przyprostokątnej
y − dł. przeciwprostokątnej
wtedy x+y+7=8+5√2 i x2+72=y2. weź sobie to w układ równań i rozwiąż. pamiętaj że tylko
x>0 i y>0 będą dobrymi rozwiązaniami, bo to długości boków
12 paź 19:19
sushi_ gg6397228:
to widac od razu jakie sa boki;
jezeli nie widac to robimy uklad rownan
1. obwód
2. Pitagoras
12 paź 19:19
Ewa Farna#60;333: Jasne

Pomożesz? Prosze
12 paź 19:20
irena_1:
a=7
7+b+c=8+5√2
b+c=1+5√2
c=1+5√2−b
72+b2=(1+5√2−b)2
49+b2=(1+5√2)2−2b(1+5√2)+b2
49=1+10√2+50−2b(1+5√2)
2b(1+5√2)=2+10√2
2b(1+5√2)=2(1+5√2)
b=1
c=1+5√2−1=5√2
12 paź 19:25