Jeżeli przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają długości 10cm i 2,5cm to miar
kamczatka: Jeżeli przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają długości 10cm i 2,5cm to miara większego z
kątów ostrych jest:
Trzeba tutaj obliczyć tgα, ale skąd mam wiedzieć która przyprostokątna ma 2,5 a która 10cm ?
12 paź 19:12
Antek: narysuj ten trojkat tutaj i pooznaczaj go
12 paź 19:19
sushi_ gg6397228:
policz oba tg i zastanow sie ktory daje większa liczbe
12 paź 19:20
kamczatka:

w 1 przypadku tg=0,25
w 2 przypadku tg=4
ale czemu brać pod uwagę większą liczbę ?
12 paź 19:23
kamczatka: ?
12 paź 19:32
kamczatka: ?
12 paź 19:46
Antek: Patrz na 1 rysunek
| | 2,5 | |
tg kąta ABC= |
| =0,25 odczytaj kat z tablic |
| | 10 | |
| | 10 | |
tg kąta ACB= |
| =4 odczytaj kąt z tablic |
| | 2,5 | |
12 paź 19:54
Antek: I teraz zastanow sie dlaczego trzeba brac pod uwage wieksza liczbe .
Bo im wiekszy tg to ........... kat
12 paź 19:55
Saizou :

nr. 1 to trójkąt o kątach 45,45,90
nr. 2 ma jedną z przyprostokątnych wydłużoną o x, czyli ma długość a+x, a kąty chyba widać jak
się zmieniły
12 paź 19:56
kamczatka: i tak samo jest z cosinusami i sinusami ?
12 paź 21:05
kamczatka: ?
12 paź 21:33
Basia: nie to samo;
sinus w przedziale (0;90) owszem jest funkcją rosnącą
więc jeżeli 0 < α < β < 90 ⇒ sinα < sinβ
ale cosinus jest w przedziale (0,90) funkcją malejącą
więc jeżeli 0 < α < β < 90 ⇒ cosα > cosβ
12 paź 21:36
kamczatka: ale mi chodzi o to czy przy sinusach i cosinusach też tak będzie że wybierać większy wynik ?
12 paź 21:38
kamczatka: dobra już wiem nie będzie tak samo
12 paź 21:39