a mod b
iga: mam udowodnic ze dla dowolnych liczb zachodzi:
a mod b <= 2/3 (a+b)
proszę o pomoc, nie wiem jak się za to zabrać
12 paź 18:55
Kaja: jeszcze raz zapisz treść zadanka, bo nie wiem co ma byc po lewej stronie
12 paź 19:04
Trivial:
To nieprawda. Weź np. a = −5, b = 2 i...:
a mod b = −5 mod 2 = 1
1 ≤ −2 ?
?
?
?
12 paź 19:08
iga: a mod b (mniejsze/równe) 2/3 (a+b)
to udowodnic ze nie zachodzi

nie moge oprzec na przykladach
12 paź 20:32
Basia: A jak udowodnisz, że twierdzenie "Wszystkie koty są czarne" nie jest prawdziwe ?
12 paź 20:33
Trivial: Basiu, jak to jak? Założy temat na forum matematycznym.
12 paź 20:42
Trivial: Co prawda, wie że zdarzają się koty białe, ale "nie może oprzeć na przykładach".
12 paź 20:43
Basia: Święta racja
Trivial, że też mi to nie przyszło do głowy
12 paź 20:44
iga: myślałam, że to forum ma za zadanie pomagać w rozw zadań. a nie nabijanie się z ludzi. Wy chyba
też kiedyś byliście w szkole średniej, bo chyba nie urodziliście się takimi MĄDRALAMI.
mam nadzieje, że dobrze się bawicie.
DZIĘKUJĘ ZA POMOC
12 paź 21:10