pomocy
franek: (x−4)x3−x2−4x+4=1
12 paź 18:46
bezendu:
x3−x2−4x+4=0
x2(x−1)−4(x−1)=0
(x−1)(x2−4)=0
(x−1)(x−2)(x+2)=0
x∊{1,2,−2,5}
12 paź 18:50
Piotr 10: bezendu to nie wszystko
12 paź 18:51
bezendu:
jeszcze x=3

zjadło
12 paź 18:52
Piotr 10: A co gdy (x−4)=1 lub gdy (x−4)=−1 ?
Trzeba to też sprawdzić.
Gdy (x−4)=−1 to musisz sprawdzić czy wykładnik potęgi będzie parzysty czy nieparzysty
12 paź 18:53
bezendu:
x−4=1
x=5 nie muszę tutaj sprawdzać bo
x−4=−1
x=3
W(3)=10 więc też jest ok
12 paź 18:55
Piotr 10: Teraz
12 paź 18:56
bezendu:
o 18:50 było by prawie ok ale zapomniałem tej 3.
12 paź 18:56
Piotr 10: Oj tam

najważniejsze, że teraz jest okej
12 paź 18:57
bezendu:
12 paź 18:58
franek: dzieki panowie
12 paź 18:58