Oblicz
alleks: √−(x−3)2
12 paź 18:44
alleks: tu będzie ujemna liczba pod pierwiastkiem, czyli to nie jest do zrobienia, prawda?
12 paź 18:45
wredulus_pospolitus:
brak rozwiązań w ciele liczb rzeczywistych −−− powyższe wyrażenie w ciele liczb rzeczywistych
nie ma sensu
12 paź 18:45
Saizou : −(x−3)2≥0
(x−3)2≤0 →x∊{3}
f(3)=√−(3−3)2=√0=0
12 paź 18:46
alexis : Pamietaj ze liczba podpierwiastkowa musi byc wieksza lub równa zero.

dzieki temu załozeniu
możesz rozwiazac dane równanie.
12 paź 18:48
AS:
Dla x = 3 wartość = 0 , dla pozostałych x brak wartości
w zakresie liczb rzeczywistych
12 paź 18:48