Zadanie z funkcji
coco: Cześć. Mam problem z następującym zadaniem: Dana jest funkcja określona wzorem
f(x)=x
2+(4m−20)x+16m
2+16m+4. Wyznacz tę wartość parametru m, dla której iloczyn dwóch
różnych miejsc zerowych tej funkcji osiąga najmniejszą wartość.
Ktoś uradzi?
12 paź 18:32
Piotr 10: 1
0 Δ>0
2
0 f(x)= x
1*x
2=najmniejsza
Kiedy ta funkcja przyjmuje najmniejszą wartość?
12 paź 18:37
Bogdan:
nie kiedy, a gdzie
12 paź 18:41
irena_1:
1)
Musi być Δ>0
Δ=(4m−20)
2−4(16m
2+16m−4)=16m
2−320m+400−64m
2−64m−16=
=−48m
2−384m+384
−48m
2−384m+384>0 /:(−48)
m
2+8m−8<0
Δ
1=64+32=96
| | −8−4√6 | |
m1= |
| =−4−2√6 lub m2=−4+2√6 |
| | 2 | |
m∊(−4−2
√6; −4+2
√6)
2)
| | 16m2+16m+4 | |
x1*x2= |
| =16m2+16m+4 |
| | 1 | |
12 paź 18:41
coco: Piotr, irena − dziękuję.

Tego drugiego warunku kompletnie nie mogłam wymyśleć, aż mi wstyd,
jak teraz na to patrzę. Co do pierwszego warunku, to się nieco pomyliłaś, irena, bo mnie to
wyszło tak:
Δ=(4m−20)
2−4(16m
2+16m+4)=16m
2−160m+400−64m
2−64m−16=−48m
2−224m+384 −48m
2−224m+384>0 /:16
−3m
2−14m+24>0
Δ
1=196+288=484
m
1=(14−22)/−6=4/3
m
2=(14+22)/−6=−6
m∊(−6,4/3)
12 paź 19:33