matematykaszkolna.pl
geometria wykreślna Viking93: rysunekWitam dostałem takie zadanko na rysunku technicznym i geometrii wykreślnej niestety nie mam pojęcia co z tym zrobić. Proszę o pilną pomoc Pozdrawiam
12 paź 18:08
wredulus_pospolitus: my też nie wiemy co masz zrobić bo nie podałaś żadnej treści ... fajny rysunek i co z nim
12 paź 18:13
Bogdan: rysunek Czy punkty A i B leżą w tej samej odległości od wierzchołków górnej ściany sześcianu? Rysunek ilustruje moje pytanie.
12 paź 18:16
Viking93: Tak leżą w tej samej odległości, generalnie nie wiem jaka jest treść bo niestety nie mieliśmy jej podanej ale chodzi o coś takiego jak tutaj https://matematykaszkolna.pl/forum/104832.html. Nie mam pojęcia jak to się robi
12 paź 18:35
wredulus_pospolitus: no to przeprowadź płaszczyznę przez te trzy punkty
12 paź 18:42
wredulus_pospolitus: A i B w takim razie nie mogę dzielić krawędzi sześcianu na pół ... muszą być współliniowe z punktem C
12 paź 18:43
Bogdan: link 104832, tam widać, że trzeba szukać punktów na tych samych płaszczyznach rysując proste przechodzące przez podane punkty.
12 paź 18:43
wredulus_pospolitus: robisz 'rzut' punktu C na wysokość górnej podstawy szcześcianu ... linia robisz rzuty punktów A i B na dolną część podstawy sześcianu ... linia te dwie linie reprezentują płaszczyznę którą miało się wyznaczyć ... 'kreskuj' przekrój tej płaszczyzny przez sześcian
12 paź 18:44
Bogdan: rysunek DC ∥ BE ∥ AF widzimy, że punkty A, B i C leżą na jednej płaszczyźnie, przekrojem sześcianu jest prostokąt ABEF, prawdopodobnie chodziło o wyznaczenie tego przekroju sześcianu.
12 paź 18:58
Viking93: rysunekNie wiem czy dobrze zrozumiałem ale ma być coś takiego? Sory za swoją głupotę, ale pierwszy raz na studiach spotykam się z geometrią wykreślną i jestem pod tym względem głąbem
12 paź 19:11
Viking93: Bogdam wielkie dzięki teraz zaczaiłem o co chodzi emotka
12 paź 19:28