Koło wpisane w trójkąt w układzie współrzędnych
P: Mam w układzie współrzędnych trójkąt równoramienny − wierzchołki mają współrzędne A(2,6) B(6,2)
C(−3,−3), wysokość trójkąta wynosi √98, pole trójkąta to 28j2, znam też długości boków −
√106, √106 i √32. Jak na podstawie tych danych mam obliczyć promień koła wpisanego w ten
trójkąt? Próbowałem, ale przez to że mam tu te pierwiastki pogubiłem się, może ktoś to
rozwiązać i pokazać jak to zrobił?
Dziękuję
12 paź 17:33
irena_1:
√32=4
√2
28=r(
√106+2
√2)
r(106−8)=28(
√106−2
√2)
98r=28(
√106−2
√2)
12 paź 17:45
P: Bardzo dziękuję
12 paź 17:52