Postać algebraiczna liczb zespolonych
Maxima: Znajdź postać algebraiczną liczby zespolonej:
1+√3)2(1−i)3))(√3+i
12 paź 17:33
irena_1:
Nieczytelne− zapisz jeszcze raz
12 paź 17:46
Maxima: 1+√3)2(1−i)3i +√3
12 paź 17:48
Maxima: licznik : (1+ pierwiastek z3 )do 2 * (1−i)do 3
mianownik: (i + pierw. z 3)
Przepraszam ale nie wiem dlaczego takie nieczytelne sie robi
12 paź 17:50
Antek: Zapisz za pomoca duzej litery U
12 paź 17:58
12 paź 18:02
Mila:
(1−i)
2=1−2i+i
2=1−2i−1=−2i
| (1+√3i)2*(1−i)2*(1−i) | |
| = |
| √3+i | |
| | (1+2√3i−3)*(−2i)*(1−i) | | (−2+2√3i)*(−2i)*(1−i) | |
= |
| == |
| = |
| | √3+i | | √3+i | |
| | −2*(1−√3i)*(−2i)*(1−i) | |
= |
| = |
| | √3+i | |
| | 4*(i+√3)*(1−i) | |
= |
| =4−4i |
| | (√3+i) | |
12 paź 23:19