pierwiastki
HELP: √2x−2+√2>0
√3x−3≤3x−√3
12 paź 17:30
Kaja: √2x>2−
√2 /:
√2
x>
√2−1
12 paź 17:39
Kaja: √3x−3x≤3−√3
x*(√3−3)≤3−√3 /:(√3−3)
x≥−1
12 paź 17:41
Antek: Kaju zauwaz ze zapisane jest x pod pierwiastkiem
12 paź 17:51
Kaja: faktycznie, nie zauważyłam. skoro tak to proponuję to drugie rozwiązać metodą podstawiania.
t=√x, t≥0. zaś w tym pierwszym trzeba by założyć x≥0 i na końcu byłoby √x>√2−1 i wtedy
ponieść obustronnie do potęgi drugiej.
12 paź 18:02
Kaja: tylko najlepiej nich sie wypowie osoba która prosi o rozwiązanie czy x ma byc pod pierwiastkiem
czy nie.
12 paź 18:03
HELP: X ma być pod pierwiastkiem
12 paź 18:08
Kaja: to rozwiąż tak jak napisałam wyżej.
12 paź 18:09
Antek: Mnie sie tez wydaje ze bedzie to tak jak rozwiazals
12 paź 18:10
Antek: czyli jednak pod pierwiaskiem
12 paź 18:11
HELP: czy moglibyście mi to rozpisać−dla pewności
12 paź 18:13
HELP: proszę ponownie o pomoc, najlepiej rozpisania według wskazówek−ja nie potrafię tego rozwiązać
12 paź 18:43
Kaja: √2*
√x−2+
√2>0 zał. x≥0
√2*
√x>2−
√2 /:
√2
√x>
√2−1 /()
2
x>2−2
√2+1
x>3−2
√2
12 paź 18:56
Kaja: √3*√x−3x−3+√3≤0 zał.x≥0
t=√x, t≥0
√3*t−3t2−3+√3≤0
−3t2+√3t+√3−3≤0
Δ=3+12(√3−3)=3+12√3−36<0
t∊ℛ i t≥0 zatem t≥0 czyli
√x≥0 /()2
x≥0
12 paź 19:02
HELP: jeszcze pytanie, dlaczego t=√x? to jakaś własność?
12 paź 19:24
Kaja: nie własność. zrobiłam podstawienie.
12 paź 22:13