pochodna
ona: Nie mogę sobie poradzić z obliczeniem tej pochodnej proszę o pomoc
x
y=−−−−−−−−−−
a2√a2+x2
12 paź 17:09
Bogdan:
| | | | 2a4x | | √a6+a4x2−x* |
| | | | 2√a6+a4x2 | |
| | √a6+a4x2 | |
y'= |
| * |
| = |
| | a6+a4x2 | | √a6+a4x2 | |
| | a6 + a4x2 − a4x2 | |
= |
| = |
| | a2(a2 + x2) * a2√a2 + x2 | |
| | a2 | |
= |
| |
| | (a2 + x2) * √a2 + x2 | |
12 paź 17:21
Janek191:
Zastosuj wzór na pochodną ilorazu funkcji i na pochodną funkcji złożonej
12 paź 17:22
ona: dziękuję
12 paź 17:39
ona: mi to inaczej wychodzi może ktoś sprawdzić?
14 paź 20:01