Koło wpisane w trójkąt w układzie współrzędnych
P: Mam w układzie współrzędnych trójkąt równoramienny − wierzchołki mają współrzędne A(2,6) B(6,2)
C(−3,−3), wysokość trójkąta wynosi √98, pole trójkąta to 28j2, znam też długości boków. Jak
na podstawie tych danych mam obliczyć promień koła wpisanego w ten trójkąt?
12 paź 17:08
irena_1:
P=pr, gdzie P− pole trójkąta, p− połowa jego obwodu, r− szukany promień okręgu wpisanego w
trójkąt
12 paź 17:15
P: Dziękuję

Czyli mam 28=
2√106+√322*r, nie wiem za bardzo co teraz zrobić i jak
obliczyć wynik...
12 paź 17:24
Gustlik: Wektorami:
A(2,6)
B(6,2)
C(−3,−3)
AB
→=[6−2, 2−6]=[4, −4]
|AB|=
√42+(−4)2=
√16+16=
√32=
√16*2=4
√2
AC
→=[−3−2, −3−6]=[−5, −9]
|AC|=
√(−5)2+(−9)2=
√25+81=
√106
BC
→=[−3−6, −3−2]=[−9, −5]
|BC|=
√(−9)2+(−5)2=
√106
L=2
√106+4
√2 − obwód
| | P | | 28 | | √106−2√2 | |
r= |
| = |
| * |
| =... dokończ |
| | p | | √106+2√2 | | √106−2√2 | |
12 paź 23:00