parametr
maaa: dla jakich m równanie x2−2x−(m2+1)=0 ma dwa pierwiastki x1, x2 takie że x1∊(1+√6, 1+√11)
i |x1−x2|<6?
12 paź 17:06
maaa: ?
12 paź 17:17
pary liczb: prosze o rady
12 paź 17:29
maaa: ?
12 paź 17:44
Kaja: a czy do tego przedziału ma należeć tylko x1 czy x2 też?
12 paź 17:51
maaa: tylko x1
12 paź 17:53
PW: (x2−2x+1)−(m2+2) = 0
(1) (x−1)2 = m2+2
Po lewej stronie mamy funkcję kwadratową o minimum równym 0, osiąganym dla x=1. Po prawej
stronie jest liczba dodatnia, większa od 2 lub równa 2 (dla m=0). Równanie (1) ma zatem 2
rozwiązania niezależnie od wartości parametru m, przy czym rozwiązania są symetryczne względem
x0=1.
Warto w tym miejscu narysować wykres, żeby zobaczyć to co napisane.
Tyle jako podpowiedź.
12 paź 18:04
maaa: dziekuję
12 paź 18:18