liczby zespolone
vol12:
3√z = 8
Istnieje jakiś sposób na obliczenie pierwiastków tego równania
bez sprowadzania do postaci trygonometrycznej?
12 paź 16:49
irena_1:
3√z=8
z=83=512
Chyba chodzi o z=3√8?
z=x+yi
z3=8
x3+3x2yi+3xy2i2+y3i3=(x3−3xy2)+(3x2y−y3)i
x3−3xy2=8
3x2y−y3=0
y(3x2−y2)=0
1)
y=0
x3=8
x=2
z1=2
lub
2)
3x2−y2=0
y2=3x2
x3−9x3=8
−8x3=8
x3=−1
x=−1
y2=3
y=√3 lub y=−√3
z2=−1+√3i lub z3=−1−√3i
12 paź 17:40
vol12:
Święta racja z3 = 8
Znam ten sposób, jest dobry dla pierwiastków kwadratowych... Mimo to dziękuję za rozpisanie!
Hmm... To ja już wolę liczyć postacią trygonometryczną. Mniej roboty i łatwiej doszukać się
błędu.
Tylko, że trygonometryczna działa tylko jak mamy jakieś ładne φ.
12 paź 20:20
Basia: 8 ma bardzo ładną postać trygonometryczną (jak każda liczba rzeczywista zresztą)

8 = 8(cos0 + i*sin0)
12 paź 20:24