:)
xoxo: Dana liczba dwucyfrowa nieparzysta jest podzielna przez 9. Liczba o przedstawionych cyfrach
jest o 45 większa od danej liczby. Znajdź daną liczbę.
12 paź 16:45
irena_1:
10x+y − poszukiwana liczba
10y+x − liczba o przestawionych cyfrach
10y+x=10x+y+45
9y=9x+45
y=x+5
y musi być nieparzysta i suma (x+y) musi być podzielna przez 9, x musi być więc parzysta
Jeśli=2, to y=7 i liczba 27 dzieli się przez 9.
Jeśli x=4, to y=9, ale liczba 49 nie dzieli się przez 9
Jeśli x=6, to y=11− za dużo, bo y to cyfra.
Jedyna taka liczba to 27.
12 paź 17:14
Janek191:
10 x + y − dana liczba dwucyfrowa podzielna przez 9, czyli x + y = 9 ⇒ y = 9 − x
10 y + x = 10*( 9− x) + x = 90 − 10 x = x = 90 − 9 x − liczba dwucyfrowa o przestawionych
cyfrach
Mamy
90 − 9 x = ( 10 x + y) + 45 ⇒ y = 45 − 19 x ∧ y ∊ { 1,3,5,7,9 }
Aby y było cyfrą, to x musi być równe 2
Wtedy y = 45 − 19*2 = 45 − 38 = 7
Mamy x = 2 , y = 7
Odp. Szukana liczba, to 27.
========================
spr. 72 = 27 + 45
12 paź 17:15
Janek191:
10 x + y − dana liczba dwucyfrowa podzielna przez 9, czyli x + y = 9 ⇒ y = 9 − x
10 y + x = 10*( 9− x) + x = 90 − 10 x = x = 90 − 9 x − liczba dwucyfrowa o przestawionych
cyfrach
Mamy
90 − 9 x = ( 10 x + y) + 45 ⇒ y = 45 − 19 x ∧ y ∊ { 1,3,5,7,9 }
Aby y było cyfrą, to x musi być równe 2
Wtedy y = 45 − 19*2 = 45 − 38 = 7
Mamy x = 2 , y = 7
Odp. Szukana liczba, to 27.
========================
spr. 72 = 27 + 45
12 paź 17:16
xoxo: dzięki wszystkim
12 paź 18:16