Oblicz
Marta :-): Witam! Mógłby mi ktoś pomóc w rozwiązaniu tego przykładu?
| x2 −x4 +x6−x8 | | 32 | |
| +...=x2 − |
| |
| 51 −52 +53 −56 | | 9 | |
12 paź 16:44
kaska:
12 paź 18:20
irena_1:
Chyba jednak musisz zapisać ten przykład porządnie. Bo na przykład− co oznaczają te kropki?
12 paź 18:29
Marta :-): Te kropki oznaczają to, że są tam kolejne liczby. Można w tym przykładzie zauważyć, że każda
kolejna liczba( litera) w liczniku różni się od poprzedniej o x
2, również w mianowniku między
kolejnymi liczbami można spostrzec pewną analogię. Równie dobrze mogę ten przykład zapisać
tak:
| x2 | | x4 | | x6 | | x8 | | 32 | |
| − |
| + |
| − |
| +...=x2− |
| |
| 51 | | 52 | | 53 | | 56 | | 9 | |
12 paź 18:42
irena_1:
A to nie jest to samo. Poza tym− w czwartym mianowniku nie powinno być 54 ? Sprawdź
12 paź 18:44
Marta :-): Tak, mój błąd. Przepraszam.
12 paź 18:46
irena_1:
Z lewej strony masz sumę nieskończonego ciągu geometrycznego, w którym
x
2<5
x∊(−
√5;
√5)
9x
2=(5+x
2)(9x
2−32)
9x
2=45x
2−160+9x
4−32x
2
9x
4+4x
2−160=0
Δ=16+5760=5776
| | −4−76 | | −4+76 | |
x2= |
| <0 lub x2= |
| =4 |
| | 18 | | 18 | |
x=2 lub x=−2 (obie liczby należą do dziedziny, czyli przedziału (−
√5;
√5))
12 paź 18:55
Marta :-): Bardzo dziękuję za pomoc. Mam tylko 2 pytania. Dlaczego stosujemy tu wartość bezwzględną:
| | −x2 | | x2 | | x2 | |
I |
| I<1? Drugie pytanie tylko w celu rozwiania wątpliwości. |
| /1−(− |
| ) <− |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
stosujemy tu wzór na sumę początkowych wyrazów ciągu geometrycznego?
12 paź 19:27