Jeżeli przeciwprostokątna AB trójkąta prostokątnego ABC ma długość 12cm, a sinus
kamczatka: Jeżeli przeciwprostokątna AB trójkąta prostokątnego ABC ma długość 12cm, a sinus kąta CBA jest
równy 0,3 to bok AC tego trójkąta ma długość:
12 paź 16:24
Antek: Narysuj trojkat prostokatny . Oznacz przeciwprostokatna przez AB (bo tak masz powiedziane w
zadaniu ) wiec pozostaly wierczholek bedzie C
Teraz co to jest sinus kata w trojkacie prostokatnym ?
12 paź 16:28
kamczatka:

| | 3 | |
sinα=0,3= |
| to wychodzi że bok AC powinien mieć długość 3cm a bok który ma 12cm powinien |
| | 10 | |
mieć długość 10cm.
12 paź 16:29
Aga1.: Oblicz z proporcji IACI
12 paź 16:32
kamczatka: to długość AC=3 ? to ta 3 czym jest ?
12 paź 16:33
Antek: | | AC | |
sinα= |
| to z definicji sinusa wiec wyznacz z tego AC sinα=0,3 i AB=12 podstaw i |
| | AB | |
licz
12 paź 16:34
kamczatka: aha dzięki.
12 paź 16:36
Aga1.: | | 3 | |
Masz podane,że sinα= |
| |
| | 10 | |
Więc może być np. AC=3, AB=10 lub AC=6, AB=12 lub...lub...
| | 3,6 | | 3 | |
U Ciebie AB=12, więc AC=3,6 bo |
| = |
| |
| | 12 | | 10 | |
12 paź 16:37
Antek: Tak napisales tresc zadania . Moze ma byc inna
12 paź 16:38
Antek: Jednak jest dobra
12 paź 16:39