Wyznacz dziedzinę funkcji
18n54: f(x)=√2logspan style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">13x−1+log3x}
12 paź 16:22
18n54: w pierwszym logarytmie przy podstawie jest 13
12 paź 16:25
Kaja: napisz treść jeszcze raz, tylko porządnie.
12 paź 17:00
18n54: f(x)=√2log1/3x−1+log3x
12 paź 17:24
Antek: Zapisz ulamek za pomoca duzej litery U . Bedzie lepiej widac
12 paź 17:26
12 paź 17:36
Kaja: | | 2 | |
musisz założyć x>0 log13x≠0 i |
| −1+log3x≥0 |
| | log13x | |
rozwiąż i weź część wspólną to będzie dziedzina. w tym ostatnim założeniu , ponieważ tam masz
różne podstawy logarytmów skorzystaj ze wzoru na zamianę podstawy logarytmu (zrób np podstawę
3), a potem podstaw t=log
3x i rozwiąż.
12 paź 18:24