Funkcja kwadratowa
elongacja: Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji f.
a) f(x)=x2 +4√2x−2
wynik ma być maleje (−∞, −2√2>
rośnie <−2√2, ∞) a mi zupełnie coś innego wychodzi. POMOCY
12 paź 16:07
Kaja: wykresem danej funkcji kwadratowej jest parabola ramionami skierowana w górę. zatem dana
funkcja malej w przedziale ( −
∞ ; x
w >, gdzie x
w to współrzędna x wierzchołka.
| | −b | |
xw= |
| =−2√2. Zaś rośnie w przedziale <xw;+∞). czyli te odpowiedzi co podałaś są |
| | 2a | |
dobre.
12 paź 16:57